Звезда, по-голяма от Слънцето, напуска Млечния път с рекордните 6 000 000

...
Звезда, по-голяма от Слънцето, напуска Млечния път с рекордните 6 000 000
Коментари Харесай

Супермасивна черна дупка изхвърля звезда от Млечния път с рекордна скорост

Звезда, по-голяма от Слънцето, напуща Млечния път с рекордните 6 000 000 км/ч. Това е първият път, в който астрофизици могат изрично да заявят, че траекторията на звездата е вследствие от близка среща с черна дупка в сърцето на нашата вселена.

В небесната динамичност е изключително рисково по-голям и по-мощен трети обект да се приближи до други два. Когато две звезди, орбитиращи една друга, се срещнат с трета, една от тях рискува да бъде изхвърлена от другите две. Ако досадникът в това галактическо „ домашно самодоволство “ е супермасивна черна дупка, то изхвърлянето може да бъде в действителност мощно.

Точно подобен е казусът с S5-HVS1 – звезда, която се отдалечава от сърцето на нашата вселена с 1755 километра в секунда. Ако ви се коства, че ориста ѝ е тежка, имайте поради, че най-вероятно нейният някогашен „ сътрудник “ към този момент е обхванат (или към момента е в орбитата на, само че доста скоро ще бъде унищожен) от Стрелец А* - супермасивната черна дупка на Млечния път.

Траекторията на S5-HVS1 е открита по случайност, споделя проф. Гари Да Коста от Австралийския народен университет. Той е част от англо-австралийския екип, който употребява неповторимия инструмент 2dF, с цел да учи придвижванията на потоците от звезди и по този метод да разпознава някогашни галактики, всмукани от Млечния път. Телескопът може да изследва спектъра на 400 звезди по едно и също време.

Много от полетата на видимост обаче не съдържат задоволително звезди, които да разрешат потреблението на 2dF в неговия най-много. Ето за какво Да Коста и сътрудниците му включват и други евентуални небесни звезди, в това число S5-HVS1. Именно по този начин се натъкват и на това необикновено изобретение.

Масата на S5-HVS1 е към 2.3 пъти по отношение на тази на нашето Слънце и надлежно – е доста по-гореща и по-ярка. Срещата ѝ със Стрелец А* най-вероятно се е случила преди 5 млн. години. Въпреки че съгласно Да Коста тя към този момент стартира леко да се забавя поради гравитационното привличане. S5-HVS1 е изгубила по-малко от 3 % от своята скорост за това време.

За информация „ Вояджър 1 “ – най-бързият междузвезден странник, основан от човечеството – се движи хиляди пъти по-бавно.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР